Бази даних

Автореферати дисертацій - результати пошуку

Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Сортувати знайдені документи за:
авторомназвоюроком видання
Формат представлення знайдених документів:
повнийстислий
 Знайдено в інших БД:Реферативна база даних (35)Книжкові видання та компакт-диски (7)
Пошуковий запит: (<.>A=Яценко О. В.$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 3
Представлено документи з 1 до 3

      
1.

Яценко О. В. 
Кооперативний рух на Поділлі в роки Української революції (1917 - 1921 рр.): автореф. дис. ... канд. іст. наук : 07.00.01 / О. В. Яценко ; Черніг. нац. пед. ун-т ім. Т.Г. Шевченка. — Чернігів, 2011. — 20 с. — укp.

Досліджено розвиток кооперативного руху на Поділлі в добу Української революції (1917 - 1921 рр.). Встановлено, що у 1917 - 1920 рр. кооперативні організації Поділля користувалися широкою популярністю серед населення, їх діяльність носила системний характер. Визначено, що в даний період утворилася широка мережа кооперативів, завершилося будівництво регіональних спілок у галузях споживчої, кредитної та сільськогосподарської кооперації. Започаткований у 1919 р. крайовий кооперативний центр "Рада Трьох", встановивши ділові стосунки з урядами УНР, координував діяльність кооперативних спілок, організовував заходи щодо забезпечення Української армії та населення необхідними товарними ресурсами. За екстремальних умов військових дій проти більшовицької та білогвардійської окупаційних армій подільська кооперація брала активну участь у боротьбі за збереження незалежності УНР.

  Скачати повний текст


Індекс рубрикатора НБУВ: Т3(4УКР348)612-2
Шифр НБУВ: РА382741 Пошук видання у каталогах НБУВ 

Рубрики:

      
2.

Яценко О. В. 
Жорсткість легеневої артерії і ремоделювання правого шлуночка при коморбідному перебігу гіпертонічної хвороби і хронічного обструктивного захворювання легень / О. В. Яценко. — Б.м., 2019 — укp.

Дисертація присвячена підвищенню ефективності лікування гіпертонічної хвороби, поєднаної з ХОЗЛ, на підставі вивчення структурно-функціональних характеристик легеневої артерії і правого шлуночка, патогенетичних механізмів їх порушень та ефективності фармакотерапії амлодипіном у поєднанні з розувастатином на тлі базисної терапії. У дослідження включено 112 пацієнтів, які були розподілені на дві групи. До основної групи увійшли 62 пацієнта з коморбідним перебігом ГХ 2 стадії і ХОЗЛ 2-3 стадії. У групу порівняння увійшли 50 хворих з ізольованим ХОЗЛ 2-3 стадії. Контрольну групу склали 31 практично здорова особа. Методом відкритої рандомізації пацієнти основної групи були розділені на дві підгрупи по 31 пацієнту в кожній. Перша підгрупа отримувала стандартну терапію, до терапії другої підгрупи було включено в призначення інгібітор ГМГ-КоА-редуктази (розувастатин) та антагоніст кальцієвих каналів (амлодипіну бесілат) Для оцінки ефективності терапії вивчені дані інструментальних, лабораторних методів дослідження у хворих основної групи через 6 місяців лікування. В результаті проведеного дослідження у хворих з ГХ та ХОЗЛ визначені особливості змін структурно-функціональних показників легеневої артерії і правих відділів серця, вплив на них ремоделювання лівого шлуночка, вегетативної дисфункції, системної запальної відповіді та ендотеліальної дисфункції. Доповнені наукові дані щодо асоціації порушень пружно-еластичних властивостей легеневої артерії у хворих з коморбідним перебігом ГХ і ХОЗЛ. Уточнена клініко-патогенетична роль дисбалансу вегетативної системи, чинників системного запалення, деградації екстрацелюлярного матриксу, ендотеліальної дисфункції у структурно-функціональних змінах легеневої артерії і правого шлуночка. Доведено ефективність включення до базисної терапії ГХ, коморбідної з ХОЗЛ, комбінації амлодипіну і розувастатину, що сприяло вірогідному зниженню рівнів Вч-СРБ, ЕТ-1, ММП-9 та супроводжувалось більш суттєвою нормалізацією структурно-функціональних показників легеневої артерії і правого шлуночка порівняно зі стандартною терапією.^UThe thesis focuses on the improvement of HT treatment effectiveness in the setting of COPD on the ground of structural-functional characteristics of PA and RV study, pathogenetic mechanisms of their disorders and effectiveness of pharmacotherapy with amlodipine in a combination with rosuvastatin on the background of a baseline therapy. For the first time structural-functional values of stiffness of PA and right compartments of heart, vegetative dysfunction, level of high sensitive C-reactive protein, matrix metalloproteinase-9, endothelin-1 were studied in patients with a comorbid course of HT and COPD. The study also revealed peculiarities of the disorder of PA elastic properties in patients with a comorbid course of HT and COPD, disorders of myocard deformative features of the right and left ventricles. Clinical effectiveness of rosuvastatin and amlodipine besylate addition to the baseline therapy of patients with HT and COPD in a course of 24 weeks was proved relating to the positive effect on the studied pathogenetic, morpho-functional and biochemical factors with more substantive values normalization of the pulmonary artery and right ventricle.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 

      
3.

Яценко О. В. 
Удосконалення технології масляних паст, стабілізованих білково-полісахаридними комплексами, з мікронутрієнтами чорниці / О. В. Яценко. — Б.м., 2021 — укp.

Дисертаційна робота присвячена удосконаленню технології масляних паст шляхом розробки білково-полісахаридних комплексів на основі молочних та рослинних білків та збагачення продуктів мікронутрієнтами чорниці.Обґрунтовано вибір компонентів та розроблено білково-полісахаридний комплекс на основі казеїнату натрію та молочних білків, визначено їх раціональний вміст у складі нормалізуючого компоненту на знежиреному молоці : казеїнат натрію – 10%, гуарова камедь – 1%; казеїнат натрію – 10%, камедь рожкового дерева – 0,25%; СКМБ-УФ – 10,0%, ТПФ – 1,0%, КСБ-УФ – 3,0%, κ-каррагінан – 0,05%, KCl – 0,002 %, гуарова камідь – 0,3%.Для збільшення економічної ефективності виробництва масляних паст обґрунтовано доцільність використання ізоляту білка гороху в кількості 2,5% від маси продукту. Обґрунтовано спосіб введення та визначено технологічні параметри підготовки порошку ягід чорниці – після гідратації на знежиреному молоці за співвідношення 1:7, температура процесу – (40±5) ºС, тривалість 10-15 хв. та визначений раціональний вміст порошку чорниці у масляній пасті – 3…5 % . Розроблено рецептурний та визначено технологічні параметри виробництва масляних паст за рекомбінантною схемою, що дозволить розширити можливості підприємств у випуску асортименту масляних паст, забезпечить отримання продукту однорідного складу та стабільної якості.Обґрунтовано гарантійний термін зберігання нових видів масляних паст: за температури (4±2)°С ‒ не більше 7 діб, мінус (3±1)°С - не більше 15 діб, мінус (24±2) ‒ не більше 30 діб.Ключові слова: масляна паста, білково-полісахаридний комплекс, мікронутрієнти чорниці.^UThe thesis is devoted to the improvement of butter paste technology by developing protein-polysaccharide complexes based on dairy and vegetable proteins, which provide the formation of the product structure as a low-calorie analogue of butter, increase the nutritional value of the product by enriching it with high protein digestibility. The introduction of new types of butter pastes of bilberry micronutrients enriches the product with a complex of biologically active compounds.In order to increase the efficiency of stabilization complexes and the formation of consumer properties of butter pastes, the choice of components is substantiated and a protein-polysaccharide complex based on milk proteins is developed, their rational content in the composition of the normalizing component in skim milk: sodium caseinate – 10,0%, guar gum – 1,0%; sodium caseinate – 10,0%, carob gum – 0,25%; milk protein concentrate (UF) – 10,0%, sodium tripolyphosphate – 1,0%, whey protein concentrate (UF) – 3,0%, κ-carrageenan – 0,05%, potassium chloride – 0,002%, guar gum – 0,3%, which will purposefully form the structure of butter paste as a low-calorie analogue butter and enrich the product with complete protein.To increase the economic efficiency of butter paste production, the expediency of using pea protein isolate in the amount of 2,5% by weight of the product is substantiated. Technological parameters of preparation of vegetable protein isolates are determined: hydration on skim milk for 24 hours at temperature (6 ± 2) ° С (ratio 1: 6) followed by heat treatment at a temperature of (82 ± 2) ° С, and keeping for 10… 15 minutes and cooling to (20 ± 2) ° C.The use of freeze-dried bilberry powder in the technology of butter pastes was substantiated. The selection criteria were: availability on the Ukrainian market, seasonality compensation and minimal losses of biologically active components of berry raw materials during its processing, high consumer rating of butter paste with bilberry micronutrients.The method of introduction was substantiated and the technological parameters of bilberry berry powder preparation were determined - after hydration on skim milk at a ratio of 1: 7, process temperature – (40 ± 5) ºС, duration 10-15 min; determined rational content of bilberry powder in butter paste – 3…5%. The recipe composition of butter pastes stabilized by protein-polysaccharide complexes based on milk proteins, milk proteins and pea protein isolate enriched with bilberry micronutrients has been developed.The technological scheme is developed and technological parameters of production of butter pastes by mechanical processing of a fat basis with the prepared ingredients are defined that will allow to expand possibilities of the enterprises in release of assortment of butter pastes, will provide reception of a product of homogeneous structure and stable quality.It is determined that the use of protein-polysaccharide complexes in the technology of butter pastes can reduce the caloric content of products by 2… 3% and increase the nutritional value by increasing the protein content up to 8.2%.The thermodynamic stability of the butter paste stabilized by the protein-polysaccharide complex in terms of water activity and system enthalpy was proved: for butter paste with a mass fraction of fat 40% the water activity and enthalpy of the system were 0.981 and 61.35 J / g, respectively, while for butter with a mass fraction of fat 72.5% - 0.979 and 61.13 J / g, respectively.It is established that the introduction of dry powder of blueberries and pea protein isolate allows to enrich the product with a complex of biologically active and mineral compounds; the degree of satisfaction of the daily requirement when using 10 g of the product is: in calcium - on average by 1.0%, potassium - 0.6%, iron 0.3… 0.6%, rutin - by 2.6%.Based on the analysis of the dynamics of organoleptic, microbiological parameters, acidity and assessment of the integrated index of total fat oxidation of new types of butter pastes during storage, the warranty period is justified under certain storage conditions: at (4 ± 2) ° C – no more than 7 days, at minus temperature ( 3 ± 1) °C – no more than 15 days, at a temperature minus (26 ± 2) °C – no more than 30 days.The production of butter pastes stabilized with protein-polysaccharide complexes and enriched with bilberry micronutrients will have a positive effect on the financial and economic condition of the enterprise, and an increase in profits from the introduction of technology is possible with increased production.The social effect of the introduction of new types of butter pastes in the production is to improve the diet of the population through the use of low-fat analogues of butter, enriched with bilberry protein and micronutrients, which will improve health and prevent micronutrient diseases.


Шифр НБУВ: 05 Пошук видання у каталогах НБУВ 
 

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського